قمر در روستایی زندگی میکند که ساکنانش معتقدند آنجا نفرین شده است چرا که سالهاست هیچ دختری در آنجا به دنیا نیامده است. روستایی مردسالار که فقط مردانش میتوانند اظهار نظر کنند و کسی حق ندارد روی حرف آنها حرفی بزند. قمر خواهر دوقلویی به نام شمس دارد که در کنار او و پدر و مادر خود در همین محیط زندگی میکند. اما چیزی او را نجات میدهد، همانطور که پدر و مادرش را نجات داده است: «کتابها».
کتابهایی که قمر میخواند او را با جهانی بیحد و مرز آشنا میکند و ولع سیر و سیاحت را به جان او میاندازد. بالاخص کتابی عجیب که زندگی او را دگرگون میکند: کتاب سفر به سرزمینهای غریب. به همین دلیل قمر پس از مرگ پدر و مادر و ازدواج خواهرش، تصمیمی جسورانه و دشوار برای زندگیاش میگیرد. تصمیمی که از نظر بقیه عجیب و نشدنی است. او دو راه بیشتر پیش رویش ندارد؛ یا باید در روستا باقی بماند و بقیه زندگیاش را درکناری مردمی سپری کند که افکار پوسیده دارند و دشمن پدرش بودند یا دل به دریا بزند و سفر را بر ماندن ترجیح دهد. تنها سفر کردن، آن هم برای زنی جوان که در آن جامعه حصارکشیده زندگی میکند، کار چندان سادهای نیست. اما قمر تجربه کردن و سیر در دنیا را ترجیح میدهد و عزم سفر میکند.
او کتاب «سفر به سرزمینهای غریب» را در دست میگیرد تا هرکجای این راه کم آورد جادوی آن کتاب را بگیرد و به راهش ادامه دهد.
در خلال این سفرها اتفاقاتی عجیب برایش میافتد. گاه بخت با او اقبال میشود و گاه زهر زندگی کام او را تلخ میکند. همین که زندگی در این سیر به یک رنگ نیست و او طعمه بدبیاریها میشود، این داستان را هرچند که فانتزی باشد برای خواننده قابل لمس میکند. از طرف دیگر نثر ساده و ترجمه روان این کتاب باعث میشود یک نفس خوانده شود و خواننده ولع زیادی برای خواندن ادامه ماجراهای قمر داشته باشد.
سونیا نمر به روش داستانهای شرقی این داستان را هم قصهبهقصه پیش میبرد و از این رو این کتاب برای همه گروههای سنی بهخصوص نوجوانان خواندنی است.
اما چیز مهمتری که باعث میشود خواننده نوجوان به این کتاب علاقمند شود، سختیهایی است که قمر بهعنوان «یک زن» در طول مسیرش متحمل شود. او بابت زن بودنش مسیر سختی را طی میکند اما برای انتخاب این مدل زندگی کردن، هرگز پشیمان نمیشود. او ممکن است در خلال زندگی پرفراز و نشیبش خسته، ملول و افسرده شود اما هیچگاه کم نمیآورد و همیشه در پی آن است که ببیند برگ بعدی زندگی برای او چیست؟
رمان «سفر به سرزمین های غریب»، نوشتهی سونیا نمر، برنده جایزهی «اتصالات»، مهمترین جایزه ادبیات کودک و نوجوان جهان عرب شده است. نمر قصههایی را که سینهبهسینه در جهان عرب و فلسطین نقل شدهاند، جمع کرده و به کتابهایش چاشنی داستانها و ضربالمثلهای قدیمی داده تا ادبیات شفاهی کشورش تنها در کتابخانهها نباشند و نسل جدید هم آنها را بخوانند.
همچنین کتابهای این نویسنده به بسیاری از زبانهای دنیا ترجمه شدهاند و نامزده جایزه هانس کریستین اندرسن و آسترید لیندگرن بودهاند. کتاب پیش رو را قاسم فتحی ترجمه کرده است و واحد کودک و نوجوان نشر اطراف، نشر ادامه، آن را منتشر کرده است.
عنوان: سفر به سرزمینهای غریب/ پدیدآور: سونیا نمر، مترجم: قاسم فتحی/ انتشارات: ادامه (واحد کودک و نوجوان نشر اطراف)/ تعداد صفحات: 231/ چاپ: : دوم/ رده سنی: +12.
انتهای پیام/