آشنایی با داستان‌های کهن در «دو خط شاهنامه»

شاهنامه برای همه

19 بهمن 1401

شاهنامه فردوسی یکی از با ارزش‌ترین میراث ما ایرانی‌ها است. میراثی که حداقل در هر مقطع تحصیلی با آن سر و کار داشته‌ایم. ممکن است به‌واسطه شهرت این اثر و بابت خون آریایی‌ای که در رگ‌هایمان است، دلمان خواسته باشد سری به این کتاب بزنیم؛ اما متن سخت این اثر ما را از روبه‌رو شدن با آن ترسانده و پشیمان کرده است. دشواری فهم شاهنامه باعث شده است که حتی از آن برای کودکانمان هم حرف نزنیم و این اثر گران‌بها تا مدت‌ها برای قشر سنی کودکان و حتی نوجوانان، ناشناخته بماند.

اتفاق خوبی که این روزها افتاده این است که حدیث لزر غلامی با ساده کردن داستان‌های شاهنامه، آن را نه‌تنها برای کودکان که برای بزرگسال هم خواندنی کرده است.

این مجموعه در چهار کتاب و با چهار داستان از «ضحاک»، «رستم»، «بیژن» و «سیمرغ» نوشته شده است.

ـ دو خط شاهنامه: از رستم

«چه کسی می‌تواند شیر گنده را موش کند؟ موش نباش و بلند بگو: رستم.» در این مجموعه لزرغلامی با داستان‌هایی که شخصیت اول آنها رستم است، این قهرمان را به خواننده معرفی می‌کند. معرفی رخش، داستان اژدهای آتشین، داستان درگیری رستم با دیوها و جادوگر در چند خط کوتاه برای خواننده به‌صورت ملموس و دلنشین گفته شده است.

ـ دوخط شاهنامه: از بیژن

«هیچ‌کس نمی‌تواند گرزهای وحشی را فراری بدهد، به‌جز پهلوان بیژن زرنگ.» داستان بیژن و چالش‌هایی که در شاهنامه فردوسی به آن اشاره می‌کند در این کتاب آمده است. از آشنایی بیژن با منیژه تا گرفتاری و زندانی شدنش در قصر پادشاه. خواننده در این مجموعه، داستان زندانی شدن بیژن و سپس نجاتش و ازدواجش با منیژه را می‌خواند و با قهرمانی بیژن آشنا می‌شود.

ـ دو خط شاهنامه: از ضحاک

داستان ضحاک و مارهای روی دوشش، داستانی است که نه بیشتر از داستان رستم در شاهنامه، اما کمتر از آن هم به گوش نخورده است. داستان معروف ضحاک در این مجموعه به‌صورت مختصر و مفید به رشته تحریر در آمده است و خواننده را درگیر آن می‌کند.

ـ دو خط شاهنامه: از سیمرغ

این کتاب از زبان خود سیمرغ نوشته شده است. سیمرغ در این داستان شخصیت خودش را معرفی می‌کند و از ارتباطش با رستم می‌گوید. او از محل زندگی‌اش که کوه قاف باشد، برای خواننده توضیح می‌دهد و خودش را با تمام المان‌هایش به خواننده می‌شناساند.

این چهار مجموعه نکات مهم زیادی دارد که بد نیست در پایان این معرفی به آن اشاره شود.

نکته‌ مهم اول این است که لزر غلامی در مجموعه «دو خط شاهنامه» بیان مختصری در شرح داستان‌های شاهنامه داشته است. در واقع خواندن این داستان‌ها مقدمه‌ای است برای رجوع کردن به منابع گسترده‌تر دیگر که در مورد شاهنامه نوشته شده‌اند. گویی نویسنده در این مجموعه تنها خواسته است به بیان کلی شخصیت‌های شاهنامه بپردازد و کنجکاوی خواننده را درباره شاهنامه و داستان‌هایش برانگیزد. حدیثه لرزغلامی با بیانی طنز موفق شده است، خواننده کودک و حتی بزرگسال را با خواندن داستان‌های کهن آشتی دهد.

نکته مهم دیگر این مجموعه، تصاویری است که ثنا حبیبی‌راد آنها را کشیده است. تصاویری که به ملموس بودن داستان و ارتباط برقرار کردن خواننده با نوشته، کمک شایانی کرده است.

 

عنوان: دو خط شاهنامه/ پدیدآور: حدیث لرزغلامی، تصویرگر: ثنا حبیبی‌راد/ انتشارات: پرتقال/ چاپ: دوم/ رده سنی: +7.

انتهای پیام/

بیشتر بخوانید